dimarts, 11 d’octubre del 2011

ICV-EUiA proposa la tarifació social de les taxes i preus públics

El grup municipal considera l’actual sistema “paternalista” i proposa un sistema més igualitari i transparent


Marta Ribas i Francesc Hinojosa. Imatge d'arxiu.


El grup municipal d'Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa ha presentat avui una proposta de cara a la negociació de les Ordenances Fiscals 2012. Es tracta d’un sis-tema de tarifació social, que s’aplicaria a taxes i preus públics de serveis com les escoles bressol o les escoles de música i art.

“Proposem que els preus públics i les taxes variïn en funció de la renda de cada unitat familiar”, explicava Ribas, “de manera que hi hagi una gradació que permeti un preu just per a tothom”. La principal diferència amb el model actual, és que ara l’Ajuntament “rebaixa els preus a les famílies que tenen problemes econòmics”. La proposta ecosocialista és que el preu dels serveis s’ajusti en cada cas: “Això permetrà que tota una franja de famílies, que ara cobren massa per rebre bonificacions, paguin un preu més ajustat a les seves possi-bilitats”, com per exemple els mileuristes, que són al menys la meitat de la població a Catalu-nya.

Per exemple, si el cost real per una plaça a l’escola de música és de 900 euros anuals, el més habitual ara és establir el preu públic en 600 euros anuals per cada alumne, i aplicar beques o excepcions per a famílies amb un informe de serveis socials. La proposta d’ICV és establir trams de renda, cadascun dels quals pagaria diferents percentatges, del 10% del cost real per a les rendes més baixes, fins al 100% les rendes més altes.

El sistema que ICV-EuiA demana per Rubí ja s’aplica a altres municipis, i és “viable i sosteni-ble, ja que els preus i taxes per a les famílies amb ingressos elevats, són també més alts que els actuals i per tant més ajustats al preu real del servei”. A més, a municipis com Ter-rassa on el sistema ja funciona, “els tràmits s’han simplificat, ja que les dades fiscals es consulten directament a Hisenda, sense necessitat de sol•licitar documents a la ciutada-nia”.

La tarifació social és el principal requisit del grup municipal per dona el vot afirmatiu a les orde-nances fiscals 2012, que es debatran al proper ple municipal. “En moment com l’actual, l’Ajuntament ha de garantir l’accés de tothom als serveis públics, però sense comprome-tre la seva viabilitat”, apunta Ribas. A més, ICV-EuiA també demana que les Ordenances Fis-cal es debatin junt amb el pressupost, per tenir la garantia que la pujada d’impostos que es proposi és realment la que cal després de fer tots els ajustos pressupostaris necessaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada