dimarts, 24 de juliol del 2012

ICV-EUiA ha presentat al•legacions en contra del Decret d’Alcaldia que tanca el Registre d’Unions Civils del municipi


La desaparició del Registre d’Unions Civils dificulta l’accés a alguns drets de ciutadania reconeguts per la legislació europea

L’equip de Govern municipal ha decidit tancar el Registre d’Unions Civils, que permetia a la ciutadania registrar-se com a parelles de fet. Aquesta decisió, que s’ha fet efectiva a través d’un Decret d’Alcaldia, “vulnera diversos principis recollits a la legislació europea, espanyola, i al propi Codi Civil de Catalunya”, apunta Marta Ribas, portaveu del grup municipal.

La Directiva europea 2004/38/CE estableix que les persones originàries d’un país no comunitari, tenen dret a obtenir el permís de residència si mantenen una “relació afectiva anàloga al matrimoni” amb un ciutadà o ciutadana de la Comunitat Europea. Aquest tipus d’unions s’han de demostrar amb una inscripció a un registre públic d’unions civil. Per la particularitat del Codi Civil Català, els únics registres púbics existents avui en dia a Catalunya són els dels ajuntaments.

És per això que ICV-EUiA considera que la desaparició del registre “dificulta a una part de la població l’accés a uns drets reconeguts”.

Tot i reconèixer la dificultat de control dels registres per part dels ajuntaments, perquè no hi ha els recursos necessaris, la coalició valora que la vulneració d’un dret és més greu que el risc que algun ciutadà cometi frau a través del registre, com ara la inscripció de parelles que, presumptament, poden no ser reals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada